YouLeadMe Oy

Lapsella on oikeus tulla nähdyksi ja kohdatuksi, sydämellä. Se tunne, että hänestä välitetään, häntä kuunnellaan ja arvostetaan omanlaisenaan. Kuuluminen ryhmään ja ryhmän jäsenyyteen, olla kutsuttuna mukaan, on tärkeää. Ulkopuolisuus ja yksinäisyys tekee kipeää. Jokaisessa lapsessa, nuoressa ja aikuisessa on potentiaalia kuin hiomattomassa timantissa pölyn alla. Tämän kirkastaminen ja oman itsensä näkeminen upeana aarteena aikaansaa hyvää itselle ja säteilee hyvinvointina myös ympäristöön. Kohtaamisilla on merkitystä. Kasvattaja voi vaikuttaa lapsen elämään pysyvästi. Hyvä laajenee ja moninkertaistuu. Tiimivalmennuksessa lapsi oppii kohtaamaan itsensä ja löytämään omat vahvuutensa tiimin jäsenenä, välillä johtaen, välillä tiimiläisenä muiden joukossa.

Tiimivalmentajan urani aloitin päiväkodinjohtajana. Tinkimättömänä periaatteenani on ollut jokaisen työntekijän arvostaminen, usko siihen, että jokaisesta löytyy potentiaalia nousta näkyväksi ja vastuulliseksi tiimin jäseneksi. Rohkaisun, luottamuksen, arvostuksen ja vastuun antaminen ja yhdessä pohtiminen ja tekeminen mahdollistavat hyvinvoivan toimintakulttuurin. Johtaja toimii valmentajana, ei vastausautomaattina. Me luomme yhdessä uutta, valmiita vastauksia ei välttämättä ole, hyviä kysymyksiä kylläkin.

Samoja periaatteita lähdin työstämään esikoululaisten kanssa ja sama toimintamalli toimii. Opiskelu Mestarivalmentajat -koulutusohjelmassa muutti ajatteluani johtamisesta ja opettamisesta valmentavaan suuntaan. Lisäksi sain haastavan esiopetusryhmän, jonka kanssa oli pakko miettiä uudelleen oppilaiden osallisuutta, toiminnallisuutta ja vastuuta yhteisestä työskentelystä. Jaoin lapset tiimeihin, valitsin heistä johtajat tiimeihin ja aloitin valmennustyöni. Mahtavaa, levoton ryhmä muuttui tehtäväorientoituneeksi, innostuneeksi ja toisia huomioiviksi tiimityöntekijöiksi. Hiljaiset lapset nousivat näkyviksi ja vilkkaat lapset käyttivät energiansa tiimityöhön. Tiesin, että tällä polulla haluan jatkaa.

Oppiminen on prosessi.

Maritta Lamponen

Young Leader- tiimivalmentaja

ylm.fi

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s